Chili en Argentinie (blogje vanaf een bankje in San Martin)

Na een fantastische Uyuni-trip (hoogtepunt van Bolivia) en twee leuke dagen in de woestijn van Chili (waar ik heb gemountainbiked en sterren gekeken) ging ik door naar Salta, Argentinie. Ik had dacht ik zelf een strak reisschema opgesteld zodat ik nog zover mogelijk naar het zuiden kon, maar het feit dat ik na Salta al twee dagen voor lag op mijn schema bewees dat snel reizen ook maar relatief is…

In Salta een city tour gedaan met een Franse en Ierse jongen. En gezien het voor de Ier en mij de eerste dag in Argentinie was gingen we die avond steak eten. Daar heb ik serieus heeeeel lang naar uitgekeken want het eten in de landen waar ik geweest ben is over het algemeen niet zo heel denderend (met Bolivia als absoluut dieptepunt). Dus bij verschillende mensen geinformeerd naar de beste steak van Salta en zo kwamen we bij El Viejo Jack terecht. Alledrie een steak besteld, bord gegrilde groente en uiteraard fles Argentijnse wijn erbij (ook heeeeeeel lang naar uitgekeken) en oh, culinair hoogtepunt! Salta was verder niet veel en het was slecht weer, dus ging ik daarna meteen door naar Cafayate.

Cafayate is een van DE wijnregio’s van Argentinie. Alleen al de busreis naar dit schattige dorpje was schitterend. Een Nederlandse jongen die ik van Peru ken ging met me mee. Echt alles draait om wijn in Cafayate en dus hebben we de eerste dag wijn geproefd op het terras en wijn gedronken in het hostel, de volgende dag naar een wijnboerderij gewandeld en daar een wijnproeverij gedaan (hele mooie wandeltocht), de proeverij is gratis als je een fles koopt, en die fles sjouw je niet mee in je backpack dusja… Voordat we doorgingen naar de andere wijnregio (Mendoza) nog bij de lokale geitenboer langsgeweest voor een rondleiding en kaasproeverij… Bourgondisch leven! Maar toen werd het even afzien want het was zo’n 20 uur bussen naar Mendoza (dat was ook meteen mijn Koningsdag…). Niet erg, ik had hoge verwachtingen (dankzij Julia’s Tango).

Halverwege de middag kwamen we aan in Mendoza en die dag dus alleen even de stad verkent. Mooie stad maar niet zo heel spannend, wij willen wijn! En dus de volgende dag met een hele groep van het hostel de bus gepakt naar Maipu om te gaan ‘bike & winen’. In Mendoza regent het schijnbaar maar 10 dagen per jaar, en je raadt het al, daar heb ik er 3 van meegemaakt. Beetje jammer dat de fietsverhuurders geen fietsen mogen verhuren als het regent. Maar wij Europeanen laten ons niet zomaar uit het veld slaan door een beetje regen, dus gingen we gewoon ‘walk & winen’. Een wijnbar, twee wijnboeren en een olijven/chocoladeboer later was het hoog tijd voor de bus terug naar Mendoza. Daar nog naar een all-you-can-eat steakhouse geweest. Groetjes uit Argentinie *burp*!

Na Mendoza weer de grens overgestoken naar Chili, Valparaiso. Weer een supermooie busreis, vanuit de bus zelfs nog een condor gespot! Alleen de grensovergang was verschrikkelijk, het duurde maar liefst 3 uur (op een prachtige plek, dat wel). Chili noemt zichzelf een soort van eiland, met aan de ene kant woestijn, andere kant zee en andere kant bergen, en dus mogen bijv. groenten, fruit, bloemen etc. niet mee de grens over. En dat wordt GRONDIG gecontroleerd. Alle bagage door de scanner, iedereen gefouilleerd en alle bussen worden volledig uitgekamd.

Valparaiso is een hippie-havenstad en een van de leukste steden tijdens mijn reis! Eerst was ik met de Nederlander en een Duitser, en de tweede dag kwam ineens Milena (met wie ik in Peru heb gereisd) binnen met nog een ander Nederlands meisje die ik in Cusco heb leren kennen. En twee uur later kwam ook de Ier van Salta in het hostel aan! Erg gezellig dus. Weer de welbekende city-tour gedaan, naar het naastgelegen Vina del Mar gewandeld, het ‘open air’ museum bezocht, naar de vlooienmarkt geweest, het huis van Pablo Neruda, geshopt voor een avondje feesten, zonsondergang gekeken op het strand, gefeest op een fancy techno party in Vina del Mar, een Chileense kookles gevolgd. Super leuke dagen gehad in Valparaiso met heerlijk weer en gezellige mensen.

Dinsdag had ik afgesproken in Santiago met een Chileense jongen die ik ken van Panama en die in Santiago woont. Toen ik hem appte dat ik in Santiago was stond hij een half uur later voor het hostel om mij op te halen en de stad te laten zien. Super leuk, naar de lokale markt geweest, een mega shopping mall, het park. De volgende dag was hij druk en heb ik zelf de stad verkent. ’s Morgens de city tour gedaan en ’s middags met wat mensen van de tour Cerro San Christobal beklommen voor uitzichten over de stad. Die avond kwam zo ongeveer iedereen van Valparaiso aan in Santiago, weer erg gezellig dus. De dag erna had Andres (de Chileen) me meegenomen voor een superdeluxe lunch op een dakterras met uitzicht over de hele stad (hij blijkt een nogal welvarende Chileen te zijn met goede connecties), daarna de rijkste buitenwijken van Santiago gezien en koffie gedronken in de hipsterbuurt. Vrijdag nog naar het museum van de mensenrechten geweest, wat alle gruwelen van de Pinochet-periode tentoonstelt. Andres organiseert feesten in Santiago en ’s avonds met m’n hostel matties naar een van die feestjes geweest. Was iets TE gezellig, ik moest zaterdag om 12u uitchecken maar had daar toch even moeite mee… Op zaterdag ook nog de zonsondergang bekeken vanaf een van de heuvels in de stad en ’s avonds de nachtbus naar Pucon gepakt.

Pucon ligt in het zuiden van Chili en is in de zomer DE vakantiebestemming voor de welvarende Chilenen uit Santiago. Verder wordt het de ‘adventure capital’ van Chili genoemt. Supermooie plek aan het meer. Ik kwam een beetje gaar uit de nachtbus maar wilde graag meteen iets ondernemen want ik heb niet meer zoveel tijd. En dus lag ik diezelfde middag nog in de rivier om te ‘hydospeeden’. Op een bodyboard van de rivier af surfen. MEGA koud maar de omgeving was prachtig en de watervalletjes superleuk om vanaf te glijden (net de wildwaterbaan in Center Parks). Nummer 1 activiteit in Pucon is het beklimmen van de Villarica vulkaan. Deze is echter afgelopen maart uitgebarsten en nu nog steeds vrij actief (elke avond zagen we de lava gloeien). Dus is er een alternatief: de naastgelegen Quetrupillan vulkaan. Deze is jaren geleden een keer flink uitgebarsten en dus heeft ie zijn topje niet meer, alleen een flinke krater. Vanaf de top van deze vulkaan heb je uitzicht op 3 andere vulkanen. Vulkaan beklimmen heb ik nog steeds niet kunnen afstrepen dus ging ik de volgende dag mee op ‘expeditie’! Zo voelde het echt, we kregen goed materiaal (inclusief helm en pikhouweel) want het laatste deel was door de sneeuw. Een heeeeele mooie tocht en onvoorstelbaar uitzicht van de top! Ja, ik heb het eindelijk tot de top van een vulkaan gehaald!

De dag erop met spierpijn in de bus naar Bariloche (Argentinie). Ik moest eerst naar San Martin waar ik 4 uur moest wachten op de bus naar Bariloche, en dus met supermooi uitzicht maar vast aan dit blogje begonnen ben. Gisteravond in Bariloche aangekomen. Ik zit een beetje tussen de seizoenen in, niet echt een ideale tijd om hier te zijn. Straks ga ik naar een uitzichtpunt en morgen als het goed is een auto huren met wat andere mensen om de ‘7 meren’ route te doen, moet prachtig zijn! Vrijdag MOET ik door, want over 2 weken moet ik in Rio zijn…. Eerst een 22u bus naar Buenos Aires, vanuit daar 22u naar Iguazu en dan een vlucht naar Rio. Dat noem ik nog eens meters maken!

7 gedachten over “Chili en Argentinie (blogje vanaf een bankje in San Martin)

 1. Bart Verberne

  Hoi !

  Het blijft ontzettend leuk om je blog te lezen, en wat maak je toch een hoop mee.
  Blijf me verbazen over alle dingen, en vooral dat je iedereen ergens op dat continent blijft tegenkomen 😉
  Heel veel plezier voor het laatste stukje en goede reis terug !!
  Bart

 2. Sylvia

  Een beetje laat. Maar jeej wat zie jij veel mooie dingen!
  En absoluut je maakt meters, gaaf zeg!

  Geniet van de laatste weekjes!

  Groetjes, Sylvia

 3. elli

  Over meters maken gesproken: goed bezig!
  Je duikt van de ene mooie ervaring in de andere en tussendoor nog goed gezelschap en lekker eten /drinken ook. Ga zo door! Nog enkele mooie weken voor de boeg. Blijf genieten!

 4. Monique

  Hey Kim!

  Wat n avonturen en wat n km’s, zowel met de bus als te voet! Wat gaaf dat je zo al je oude reisgenoten ziet, lekker wijntje(s) erbij!;) woow t is al aftellen zeg, nog maar n paar weekjes te gaan! Xx

  1. tante jeanne

   Hoi kim met de krullen, weer heel wat beleefd de afgelopen weken, al dat moois dat je onderweg meemaakt en dan tussendoor
   lekker eten en een wijntje drinken, wat een leven zeg!! Geniet nog van de laatste weken, en tot gauw in het oude vertrouwde
   nijnsel, oeh dat klinkt voor jou misschien wel saai maar ik denk ook wel weer erg fijn om je familie en vrienden te zien.
   groetjes tante jeanne en ome her.

Reacties plaatsen niet mogelijk.